štvrtok 26. júla 2012

Vonkajšie osvetlenie


Ľudia trávia na záhradách a terasách veľa času a preto si tento priestor snažia upraviť tak, aby sa v ňom cítili príjemne. Okrem stavieb a záhradného nábytku hrá pri pobyte vonku veľkú úlohu aj osvetlenie. Svietidlá nielen v interiéri, ale aj v exteriéri by mali byť vkusné, ekonomické a primerané vašim potrebám pričom hlavne pri vonkajších svietidlách sa kladie dôraz na kvalitu a bezpečnosť ako svetla tak vašu samotnú. Ďalej by ste mali myslieť nato, aké silné osvetlenie si prajeme, aby vám neprenikalo do obydlia a tak nevytváralo rušivý efekt. Je veľa dôvodov prečo by ste si mali na záhrada zaobstarať osvetlenie, predovšetkým by však malo byť príjemným spestrením záhrady, altánku či iných miest v okolí vášho domova.
Na vonkajšie a tým pádom aj na záhradné svietidlá sú kladené vysoké nároky. To znamená, že svietidla musia splňovať technické požiadavky dané normou čiže musia  byť úplné odolné voči vniknutiu prachu a vody a zároveň by mali byť väčšie a pevnejšie ako sú svietidlá určené do interiéru. Stupeň ochrany alebo krytia by mal byť IP44   a vyšší hlavne ak chceme svietidlo ponoriť do vody napríklad v bazéne. Ďalšou dôležitou požiadavkou vonkajších svietidiel je odolnosť voči slnečnému svitu čo znamená, že farba a povrch materiálu si musia zachovávať stále rovnaký odtieň a tvar čiže nesmú po čase vyblednúť. Určite si viete predstaviť tento vplyv prírody na svietidlo napríklad plastové, ktoré po dlhšej dobe používania úplne zmení svoj farebný odtieň.
Priestor okolo vášho domu vrátane záhrady využívate počas celého roku v rôznej intenzite čo je ovplyvnené hlavne počasím. Práve to rozhoduje napríklad o estetickom pojatí jednotlivých častí alebo technickom vybavení. Na prvý pohľad rôzne kritériá pre výber vonkajšieho osvetlenia a svietidiel určených do interiéru môžu byť v podstate veľmi podobné, pretože aj v tomto prípade si vyberáme svetlá aj podľa toho, načo nám budú slúžiť. Vonkajšie svietidlá môžete zároveň rozdeliť na tie, ktoré slúžia k zaistení bežného používania domu a tie, ktorých úlohou je vylepšenie dizajnu okolo obydlia. Aj v tomto prípade však platí pravidlo všetko s mierou, pretože by sme na záhradu mali inštalovať také svietidlá, ktoré budú v súlade s celkovou architektúrou domu a nebudú rušiť celkovú atmosféru vonkajšieho priestoru.

Exteriérové osvetlenie plní tri základné funkcie a to orientačnú čiže svetlo, ktoré použijete nielen na osvetlenie ciest a príjazdov, ale tiež na altánky či posedy, ďalšia funkcia je úžitková čo znamená, že svetlá sa umiestňujú všade tam, kde vykonávame nejakú činnosť a poslednou funkciou je dekoračná, ktorá slúži k vytváraní neopakovateľnej atmosféry, na zvýraznenie jazierok, sôch či tmavých zákutí vašej záhrady. Záhradu aktívne využívame približne šesť mesiacov v roku a celkom samozrejme ju považujeme za úžasné rozšírenie obytného priestoru. Každý kto záhradu alebo terasu vlastní si rád na nej posedí a kochá sa pohľadom na osvetlené zátišie, keďže svetlo a tieň modelujú záhradu oveľa zaujímavejšie ako ju vnímame v priebehu dňa. Cesta na záhradu sa môže lemovať svietidlami, ktoré majú orientačnú funkciu a vhodné sú nízke vonkajšie svietidlá, alebo vyššie stĺpikové, ktoré esteticky dotvárajú záhradu. Svietidlá môžu byť tiež zapustené, ktoré sú odolné voči vysokej záťaži a taktiež sú praktické a nenápadné. Pri posedení na záhrade či v altánku by malo byť svetlo príjemné a pritom dostatočné no nemalo by človeka oslňovať. Najvhodnejším riešením je použitie bodových reflektorov, nástenných alebo zapustených svietidiel alebo prenosné stojany so svetlom. Osvetliť si v záhrade môžete tiež najrôznejšie stromy, kríky či vodné plochy. V tomto prípade sú najlepšie pomocné reflektory, ktoré však musia byť stále ponorené pod vodou.
Záhradné a vonkajšie svietidlá môže okrem funkcie, ktorú plnia rozdeliť aj podľa typu na niekoľko skupín. Prvou z nich sú stĺpikové svietidlá, ktorých stĺpik môže mať rôzny tvar a ďalej sú tvorené zo svietiacej časti. V ponuke je veľa rôznych druhov tohto typu osvetlenia od historických až po moderné nerezové produkty. Výhodou stĺpikového osvetlenia je to, že si ho môžeme umiestniť kamkoľvek sa nám hodí a navyše bude spĺňať aj kritérium funkčného a dekoratívneho osvetlenia. Správnym výberom tvaru a materiálu svietidla môžeme zvýrazniť vybranú časť záhrady, alebo pri použití viacerých osvetľovacích telies aj ju celú nasvietiť. Výhodou stĺpikového osvetlenia je aj dobrá prístupnosť napríklad pri vymieňaní svetelného zdroja.  Ďalším typom sú nástenné svietidlá, ktoré sú už podľa názvu určené na umiestnenie na stenu domu či garáže. Aj v prípade, keď sú svietidlá skryté pod strechou pred poveternostnými vplyvmi je nutné, aby splňovali technické požiadavky pre vonkajšie použitie. Niektoré druhy nástenných svietidiel sú vyrobené už so zabudovaným čidlom, prostredníctvom ktorého sa môže nastaviť doba zapnutia a tiež aj množstvo svetla. Svietidlá sú ponúkané v dizajnových sériách s ostatnými typmi vonkajších svietidiel podobne ako je to pri lampách interiérových čiže aj na záhrade môžete použiť napríklad svietidlá stĺpikové, nástenné či závesné v rovnakom dizajnovom vzore a tak si vytvoríte v priestore istú jednotnú líniu. Medzi typy vonkajšieho osvetlenie zaraďujeme aj závesné a stropné svietidlá, ktoré sa najviac vyskytujú v priestore terás a balkónov. Samozrejme aj tento druh musí splňovať technické parametre určené pre jeho vonkajšie použitie. Výhodou závesných svietidiel je, že sa môže nastaviť výška ich zavesenia takže s nimi môžete regulovať podľa aktuálnej potreby. Posledným typom záhradných svietidiel sú bazénové, ktoré sa používajú hlavne k osvetľovaní bazénov a v poslednej dobe aj k osvieteniu veľmi moderných záhradných jazierok. Tieto svietidlá sú priamo konštruované do vody, preto musia byť prispôsobené tomuto využitiu.
Záhradné a vonkajšie svietidlá sú v posledných rokoch veľmi obľúbené a spotrebitelia sú samozrejme náročnejší pri výbere týchto svietidiel. Výrobcovia svietidiel sa detailne venujú záhradnému osvetleniu a u niektorých produktoch je záruka predĺžená až na  pätnásť rokov čo svedčí o kvalite spracovania a použitých materiálov. Dôležitý je tiež výber svetelného zdroja. Klasické žiarovky sú veľmi často nahradzované úspornými kompaktnými žiarivkami alebo veľmi modernými LED diódami..

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára