štvrtok 26. júla 2012

Svetlo v našich domovoch


 Svetlo je dôležitou súčasťou nášho života, ktorá nás sprevádza takmer na každom kroku a či sa jedná o svetlo denné alebo umelé ovplyvňuje našu náladu a psychiku. Veď ako inak ako za pomoci umelého osvetlenia by sme si mohli prečítať našu obľúbenú knihu, príjemne sa najesť pri jedálenskom stole či skontrolovať náš vzhľad pri zrkadle. Svetlo by teda malo tvoriť najdôležitejší základ nášho bývania. Z toho dôvodu je podstatné, aby sme výberu a nákupu osvetlenia venovali čo najviac času prípadne sa obrátili na odborníkov, aby sme si vytvorili dokonale osvietený interiér. Úlohou všetkých druhov umelého osvetlenia je predovšetkým dodávať svetlo tam, kde sa denné svetlo veľmi nedostáva. Dalo by sa povedať, že trendy sú všetky typy osvetlenia čiže od svietidiel inšpirovaných šesťdesiatimi rokmi až po moderné originálne lampy. No základom ostáva, že v súčasnosti sa preferujú lampy jednoduchých tvarov vyrobené z plastu, kovu, textílií či papiera. Dôležitou podmienkou však je, aby svietidlá vždy ladili s dizajnom vášho interiéru. Kvalitné osvetlenie však nezávisí len od vzhľadu samotného svietidla, ale tiež na tom kde je umiestnené, aký vrhá svetelný odtieň a podstatné je tiež zaistiť dostatok svetla v miestnosti  a jeho prúdenie správnym smerom. Pri výbere vhodného osvetlenia je tiež nutné sledovať ako sú orientované jednotlivé okná v dome a tým zistiť koľko denného svetla využijeme, pretože intenzita svetla sa mení nielen v priebehu dňa , ale počas ročných období. Každá miestnosť v byte si vyžaduje iný druh osvetlenia a riadime sa predovšetkým tým na aký účel nám svetlo v jednotlivých miestnostiach bude slúžiť. Napríklad v kuchyni nám postačí tlmené svetlo samozrejme okrem osvetlenia pracovnej dosky a naopak v častiach bytu, kde pracujeme či jeme potrebujeme svetlo intenzívnejšie. Okrem účelovosti a energetických úspor však považujeme svetlo za súčasť bytového dizajnu vzhľadom k tomu, že predstavuje jednoduchý a efektívny spôsob ako revitalizovať vzhľad celej miestnosti čiže potlačí jej nedostatky, zdôrazňuje zaujímavé detaily, ovplyvňuje vnímanie farieb. To znamená, že správne zvolené osvetlenie nám pomôže vymodelovať priestor. Malé predsiene budú vypadať priestrannejšie a naopak väčšie plochy môžeme za pomoci svetla urobiť útulnejšie. Intenzitu a mieru svetla ovplyvňujú tiež farby, ktoré máme na stenách pričom platí, že biele a svetlé steny odrážajú až osemdesiat percent svetla, ktoré na ne dopadá pričom tmavé a matné plochy svetlo pohlcujú.
Svetelné zdroje sú ďalším prvkom, ktorý oživia naše bývanie a vtisnú mu osobitý ráz. Napríklad halogénové osvetlenie umožňuje premenlivé hry svetla a tieňa, osvetlenie stropu a stien zas miestnosť opticky zväčší. Dôležité však je, aby sa svetelný zdroj nachádzal nad výškou očí, pretože s pôsobením svetla úzko súvisí únava, depresia a stres. To sa týka hlavne osvetlenia pracovných plôch. Medzi druhy svetelných zdrojov patrí žiarovka, ktorá je najpoužívanejším druhom osvetlenia a často sa používa v spojení s regulátorom jasu, takže si môžeme presne nastaviť intenzitu svetla. Klasická žiarovka je lacná, ale ekonomicky dosť nevýhodná, pretože má veľkú spotrebu energie. Ďalším druhom je halogénové svetlo čo je vlastne variant žiarivky kombinujúci halogénový plyn s wolfrámom. Tento svetelný zdroj ponúka jasnejšie a prírodnejšie osvetlenie než klasická žiarivka a tiež je o niečo viac energeticky úsporný. Xenónové žiarivky patria k najnovším formám, ktoré majú karbónové vlákno a sú naplnené xenónovým plynom. Medzi ich najväčšie výhody patrí hlavne dlhá životnosť a vzhľadom k tomu, že xenóny produkujú najmenej tepla nepotrebujú žiadnu ochranu. Medzi najmodernejšie druhy svetelných zdrojov patria LED diódy a optické vlákna. Optické vlákna sú nenáročné čo sa týka spotreby energie a tiež sú skvelým riešením ak si chcete miestnosti zvýrazniť nejaký zaujímavý bytový doplnok. LED diódy predstavujú najmodernejší spôsob ako osvetliť a zvýrazniť doplnky pričom nespotrebujú skoro žiadnu energiu a sú naozaj štýlové.
Základom každého interiérového osvetlenia je stropné svietidlo, ktoré nesmie chýbať v žiadnej miestnosti. Stropné svietidlo môžete vyberať podľa toho na aký účel bude slúžiť, v akej miestnosti bude umiestnené a akú funkciu má v danom priestore plniť. Na rozdiel od minulých rokov, kedy bolo stropné svietidlo jednoduché a nudné, moderné svietidlo určené na strop je charakteristické nadčasovým dizajnom, ktorý je schopný dodáva priestoru jedinečnú a príjemnú atmosféru. Pri nákupe stropného svietidla si musíte odpovedať na niekoľko dôležitých otázok a to: Podľa čoho sa orientovať pri veľkom výbere svietidiel? Na čo sa máme pri výbere zamerať? Ako vieme, že svietidlo, ktoré sa nám páči sa bude hodiť do nášho interiéru? Samozrejmosťou je, že iné požiadavky budú na stropné svietidlo v rámci zariaďovania obývacej izby, iné pre kuchyňu a iné zase pre detskú izbu. Jednu vec má však stropné svietidlo s ostatnými typy spoločnú a to je nutnosť svetelného zdroja, ktorým môže byť už spomínaná obyčajná, halogénová či úsporná žiarovka alebo LED dióda. Pri výbere stropného svietidla musíte brať ohľad na zariadenie a charakter miestnosti, kde bude svietidlo umiestnené, aké zdroje použijete, na veľkosť plochy, ktorú je nutné osvetliť, aká náročná je inštalácia, aké sú špecifiká vybraného svietidla, taktiež musíte myslieť na bezpečnosť, spotrebu energie a dizajn, aby všetko bolo podľa vašich predstáv. Základná typológia stropných svietidiel súvisí so spôsobom ich uchytenia k stropu. Stropné svietidlo môže byť teda zapustené, prisadené a visiace. Zapustené svietidlo sa umiestňuje do miestnosti, kde je minimálna svetelná výška pričom je potrebné myslieť nato, že tento druh stropného svietidla nebýva veľmi intenzívny a z toho dôvodu je inštalované vo viacerých kusoch. Tým, že je priamo nasadené na strop vypadá však veľmi elegantne a vkusne čím sa hodí do priestoru, kde sa kladie dôraz na moderný minimalistický vzhľad. Typickým príkladom prisadeného svietidla je bodové osvetlenie, ktoré je veľmi moderné a vysoko efektívne. Používa sa v miestnostiach, kde je nízky strop no nájdu sa aj prípady, kde sa tento druh využíva aj tam, kde sa nachádza klasický strop. Typickým príkladom pre závesné svietidlo je luster, ktorý patrí k vyhľadávaným typom a to predovšetkým preto, že je zhotovený v širokej palete farieb, materiálov a štýlov čím sa stropné svietidlo stáva vhodným pre akýkoľvek typ interiéru. Stropné svietidlo sa môže, ale nemusí stať dominantou priestoru pričom vždy záleží na dispozíciách danej miestnosti a tiež na tom či chcete, aby sa svietidlo stalo zdrojom svetla, alebo zároveň aj doplnkom, ktorý dotvára celkovú atmosféru. Vďaka bohatej ponuke je možné si vybrať aj také stropné svietidlo, ktoré bude plniť niekoľko funkcií naraz.
Do svojho interiéru si môžete zaobstarať aj bodové osvetlenie, ktoré umožňuje zamerať svetlo na vybrané plochy tak, aby vypadali efektívne a štýlovo. Môžete si vybrať buď jednotlivé svetlo, alebo svietidlá, ktoré sú zostavené z určitého počtu svetiel. Bodové osvetlenie môže byť klasické, kedy je svetlo umiestnené na konštrukcii či podložke alebo vstavané, ktoré umožňuje zabudovať svetlo do stien či nábytku. Bodové osvetlenie je tiež prostriedkom pre variabilné osvetlenie domácnosti. Svetelným zdrojom bodových svietidiel môžu byť úsporné, halogénové či klasické žiarovky alebo LED diódy. Oproti klasickému osvetleniu sa bodové nemusí orientovať len na osvetlenie konkrétnych plôch, ale taktiež osvetľuje celý priestor, stačí si vybrať vhodné typy a premyslieť ich rozmiestnenie. Takže medzi najväčšie výhody bodového osvetlenia patrí rozsiahla možnosť využitia, moderný vzhľad a cenová dostupnosť. No ani bodové osvetlenie sa nevyhne nejakým tým chybičkám krásy čiže nevýhodám medzi najväčšie patrí skutočnosť, že vzhľadom k bodovému ohraničeniu tohto osvetlenia dochádza v interiéri k utváraniu kontrastov, ktoré môžu byť po čase nepríjemné pre oči a tým pádom aj pre celkovú kvalitu bývania. V prípade zlého rozmiestnenia môže bodové osvetlenie odhaľovať nerovnosti, ktoré sa nachádzajú na stenách. Ďalšou nevýhodou je údržba, ktorá zaberie viac času ako pri klasických svietidlách obzvlášť v tom prípade ak je bodových svietidiel rozmiestnených v interiéri viacej. Preto záleží len na ich užívateľoch či dávajú prednosť modernému dizajnu alebo praktickej stránke. Ako osvetliť určité miesta v byte? Na pracovnom stole nesmie chýbať stolná lampa, ktorej výška sa určuje podľa osoby, ktorá ju bude využívať hlavne výška očí. Nikdy nesmiete byť oslnení daným svetlom, ktoré by nemalo byť príliš ostré. Veľmi efektné je osvetlenie obrazu pričom musíte dodržať niekoľko zásad. Jednou z nich je veľkosť uhlov v približnej hodnote tridsať stupňov vďaka čomu nebude dochádzať k zrkadlovému efektu plochy obrazu, ktorý znemožňuje pohľad naň. Zdroj svetla by mal byť vždy skrytý a mal by byť umiestnený smerom z vrchu pričom práve pre tento prípad je najvhodnejšie bodové osvetlenie. Ďalšou časťou, ktorú si môžete v interiéri osvetliť je televízor, pretože sledovanie televízie by nemalo nič rušiť. Tlmené svetlo je však pri sledovaní televízie vhodné, pretože vďaka nemu nedochádza k prílišnému namáhaniu očí, ktoré veľmi trpia rýchlym striedaním tmy a ostrého svetla vychádzajúceho z prístroja. Cieľom osvetlenia priestoru pri televízore je zmierniť svetelné kontrasty. Pri voľne stojacich prvkoch je dobré umiestniť reflektor za ne a u inštalovaných na stenu umiestnenie svetla ľahko presvieti priestor okolo, ale nesmie svietiť priamo do očí. Bodové osvetlenie je v súčasnosti zástupcom moderne riešených svetiel, ktoré v interiéri plnia okrem svojej hlavnej funkcie aj estetickú, pretože niektoré typy môžu korešpondovať so štýlom interiéru, v ktorom sa bodové osvetlenie nachádza.
Okrem stropných a bodových svietidiel existujú aj svietidlá stojace, ktoré sa od ostatných typov z architektonického hľadiska odlišujú tým, že nie sú fixované na vopred určenú plochu. Poskytujú nám teda určitú variabilitu a vďaka tomu ich môžeme využiť k osvetlení ktorejkoľvek časti bytu kedykoľvek chceme čiže ich môžeme prenášať, premiestňovať a meniť ich polohu podľa aktuálnej potreby.
Hlavné zásady osvetlenie jednotlivých miestností v interiéri sú: Kuchyňa – rozptýlené svetlo, ktoré neodráža, stropné svietidlo. Obývacia izba – viac typov osvetlenia, centrálne stropné svietidlo s nerozptýleným svetlom. Spálňa – svetlo, ktoré nesvieti do očí pri ležaní v posteli, zdrojom by malo byť teplé biele svetlo. Kúpeľňa – bezpečné svetlo, stropné svietidlo s bielym svetlom, svetlo intenzívne a rozptýlené. ...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára