štvrtok 26. júla 2012

Svetlo v každej miestnosti


Spôsob osvetlenia je najdôležitejší bod, ktorý určuje a dotvára celkovú atmosféru interiéru. Výber vhodného svietidla nie je vôbec jednoduchý, pretože miestnosť musí mať všetky svoje funkčné časti dostatočne osvetlené pričom svetlo nesmie pôsobiť rušivo a malo by sa prispôsobiť konkrétnym požiadavkám obyvateľom interiéru. Osvetlenie miestnosti by malo vytvárať dokonalé podmienky na prácu a zároveň navodzovať príjemnú atmosféru pri relaxácii. Moderné svietidlá sú zhotovené tak, aby okrem praktickej funkcie slúžili aj ako dekoratívny doplnok. V každej obývanej miestnosti sa používajú svietidlá na rôzne účely.
Čo sa týka kuchyne najdôležitejšie je centrálne osvetlenie a prídavné osvetlenie pracovnej plochy, ktoré sa väčšinou nachádza pod kuchynskou linkou. V kuchyni sa pracuje s ostrými predmetmi a elektrickými spotrebičmi, preto je nevyhnutnosťou dostatočne intenzívny svetelný zdroj. Hlavne celá plocha pracovnej časti musí byť rovnomerne osvetlená. Takéto osvetlenie zaručia zabudované svietidlá umiestnené pod kuchynskou linkou. Do kuchyne sú vhodné aj nástenné svietidlá s funkciou voľného otáčania všetkými smermi, ktoré sa nastavia podľa potreby. Moderné kuchynské linky sú vybavené kompaktnými telesami, ktoré obsahujú žiarivky aj bodové svetlo s možnosťou ich prepínania. Využitie v tejto miestnosti nájdu aj svietidlá z opálového skla, ktoré sú vyrobené v rôznych farebných variáciách a to bielej, šedej alebo červenej. Trendom sú aj LED diódy, ktoré slúžia na osvetlenie už spomínanej pracovnej plochy a taktiež k presvieteniu políc čím kuchynským linkám dodávajú zaujímavý dizajn.
Obývačka je priestor, ktorý slúži jeho obyvateľom na odpočinok a relax a taktiež na usádzanie návštev, preto je veľmi dôležitý výber vhodných svietidiel vďaka, ktorým sa vytvorí úžasná atmosféra. V obývačke by malo byť umiestnené centrálne svietidlo v kombinácii so smerovým bodovým svetlom. Vhodnou možnosťou je zvoliť si do tejto miestnosti svietidlo, ktoré bude mať funkciu stmievateľnosti čiže sa bude môcť regulovať intenzita svetla. Do obývačky sa hodia aj stojace svietidlá, ktoré ju osvetlia nepriamo a tiež poskytnú mäkké rozptýlené svetlo. Drobné dekoratívne svietidlá sa môžu umiestniť aj okolo sedacej súpravy, kde vytvoria zaujímavý efekt.
Svietidlá do spálne je potrebné vyberať premyslene a starostlivo, pretože nevhodným osvetlením sa môže natrvalo poškodiť zrak. Nie je potrebné, aby táto miestnosť bola osvetlená intenzívnym svetlom preto sa na strop môže umiestniť svietidlo s halogénovými žiarovkami na malé napätie.  Keďže v spálni sa väčšinou trávi čas tesne pred spaním dôležitejšie než na centrálne osvetlenie je sústrediť sa na menšie nástenné alebo stojace lampy a taktiež farebné bodové svietidlá, ktoré vytvoria intímnu a príjemnú atmosféru. Vhodné sú aj bočné lampičky umiestnené pri posteliach, ktoré sa využijú hlavne pri čítaní. Stojace lampy v tomto priestore môžu okrem praktickej funkcie slúžiť aj ako dizajnový prvok avšak budú vhodne zladené s nábytkom a doplnkami v tejto miestnosti. Ich výhodou je, že sa môžu podľa potreby presúvať. Aj keď centrálne osvetlenie v spálni nie je až tak podstatné vyznávačov módnych trendov určite zaujmú veľké guľaté visiace svietidlá, ktoré keď sa umiestnia uprostred stropu a spolu s nimi sa rozsvietia malé farebné svietidlá umiestnené na rôznych miestach izby navodia pred spaním príjemný a upokojujúci pocit a naopak zavčas rána pri vstávaní za tmy umožnia ľahké prebudenie. Pre lepší prehľad a modernejší vzhľad je vhodné aj umiestnenie svietidla do skrini alebo šatníka. Pre tento typ osvetlenia sú najvhodnejšie LED diódy.
Veľmi dôležitý je výber svietidiel do detskej izby. Základným pravidlom je, tak ako sa mení zariadenie izby vzhľadom na vek dieťaťa tak by sa malo meniť aj osvetlenie s ohľadom na jeho bezpečnosť. Pre malé deti, ktoré sa v izbe len hrajú a spia stačí na strop umiestniť jedno centrálne svietidlo, ktoré však poskytne intenzívne svetlo, aby bolo v miestnosti všetko vidno. Zdroj by nemal vyžarovať veľké teplo, ktoré produkujú klasické žiarovky a taktiež je dôležité, aby žiarovka bola dostatočne tvrdá čím sa zabráni jej prasknutiu. Keď deti začnú chodiť do školy a začnú im pribúdať povinnosti týkajúce sa učenia aj počet svietidiel by sa mal rozšíriť. Hlavné osvetlenie už nemusí byť také intenzívne, ale malo by byť doplnené lokálnym nastaviteľným osvetlením, ktoré by malo vyžarovať silnejšie svetlo. Ako dekoratívny prvok sa môžu využívať rôzne farebné svietidlá s rozprávkovými motívmi, ktoré zútulnia detskú izbu a potešia oko dieťaťa.
Kúpeľňa je priestor, ktorý súži nielen na hygienu, ale taktiež na oddych celého tela. Z tohto dôvodu sú do kúpeľne vhodnejšie teplé svetlá, ktoré v nás evokujú príjemný pocit. Dôležité je centrálne osvetlenie, ktoré by malo byť dostatočne intenzívne a doplnené osvetlením zrkadla. Čo sa týka zrkadla najvhodnejšie umiestnenie svietidla je po jeho bokoch, pretože len takto sa svetlo rovnomerne rozptýli do priestoru. Keďže kúpanie vo vani je najlepším relaxom, ktorý sa uskutočňuje v kúpeľni môže sa spríjemniť netypickým malým prenosným svietidlom, ktoré je odolné voči vode.
Pri osvetlení interiéru sa nesmie zabúdať ani na prechodné priestory, ktoré sú haly, chodby alebo predsiene. Napriek tomu, že sa v nich netrávi veľa času a slúžia len na prechod do iných miestností ich osvetlenie by malo byť veľmi intenzívne aj z toho dôvodu, že sa tu môže nachádzať šatník alebo police na odkladanie obuvi. Prechodné priestory slúžiace len na prejdenie do ostatných častí bytu stačí ak budú osvetlené len nepriamo a to žiarivkami, ktoré majú nízku spotrebu energie. Ak sa však v týchto priestoroch nachádza aj šatník či skriňa osvetlenie by malo vyžarovať dostatočne silné svetlo. Doplnky na stenách nachádzajúce sa v prechodných priestoroch sa môžu osvietiť dekoratívnymi LED svietidlami.
Nevyhnutným priestorom na osvetlenie sú aj pivnice alebo povaly. Keďže denné svetlo do týchto priestorov väčšinou neprenikne je v nich žiaduce funkčné a bezpečné svietidlo. Výber osvetlenia do týchto priestorov je ovplyvnené činnosťou, ktorá sa tu vykonáva. Ak je pivnica využívaná len zriedka postačí nepriame osvetlenie. Ak sa však v pivnici trávi viac času napríklad realizovaním svojich remeselných záľub malo by tu byť centrálne a lokálne osvetlenie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára